Kylling

Kylling
Kylling

En konventionel kylling slagtes i Danmark, når den er ca. 40 dage. De økologiske kyllinger er lidt ældre - typisk ca. 60 dage. På dette tidspunkt vejer kyllingerne mellem 1,6-3 kg alt efter race og opdrætsmetode. Unghaner er hanekyllinger, som er mindst 90 dage gamle ved slagtning. De er større og mere kødfulde end almindelige kyllinger. Derudover findes et væld af betegnelser, der adskiller de forskellige produkter på markedet. Nogle adskiller sig på foderet fx Majskyllinger og andre på opdrætsmetoden fx Bornholmerhanen.

Kødet er på kyllingen er, pga. dens unge alder, meget mørt, og senerne er nemme at fjerne efter tilberedning, hvis de ikke er blevet møre.

Høns eller tidligere æglæggere har en anden struktur i kødet. Det er grovere og mindre mørt. Derfor egner disse fugle sig mest til langtidstilberedning som fx suppe. Det er derfra begrebet suppehøne stammer fra. Dog skal det tilføjes, at hønsekød er mere smagfuldt end kød fra kyllingerne, og med metoder som sprængning eller marinering kan hønsekød sagtens indgå i hverdagsmaden, uden at man behøver at gå på kompromis med kvaliteten.

Kød fra Frilandskyllinger, økologiske kyllinger og kyllinger fra hjemmeavl med god plads lider under nogenlunde samme problematik som hønsekødet. Her får fuglene lov til at løbe frit omkring, og dette giver, på trods at den ellers korte levetid, kraftigere kødstruktur og sener, men langt mere smag. Så man skal ikke forvente at få mere mørt kød, hvis man køber fx økologisk kylling. Mørhed afhænger i højere grad af, hvor meget fuglene har bevæget sig, alder, foder og race. Den grovere kødstruktur hos økologisk fjerkræ har den sidegevinst, at kødet virker mere mættende og derfor kan strække længere i den enkelte husholdning.

Gå i dybden...

Kylling