Bolsjebede

Bolsjebede
Bolsjebede er en rodfrugt og en variant af den velkendte rødbede. Det er roden (en opsvulmet pælerod), som vi spiser. Men nye, spæde blade er også spiselige i fx en salat.

Hvordan ser bolsjebeder ud?

En bolsjebede er rund og lidt fladtrykt. Udenpå er skrællen rødbrunlig. Skærer man den over på tværs, ses røde og hvide cirkler indeni, og skåret over på langs er den rød- og hvidstribet, hvilket leder tankerne hen på et Bismarck-bolsje og deraf navnet.

Hvordan smager bolsjebeder?

Bolsjebeder er lidt sødere i smagen end almindelige rødbeder.

Hvordan bruger jeg bolsjebeder i madlavningen?

Bolsjebeder skal skrælles, og rodspids og top skæres væk. En fordel ved bolsjebeder er, at de ikke smitter af, som rødbeder gør. Bolsjebeder kan anvendes på samme måde som rødbeder og de kan sagtens spises rå. Det,dekorative udseende kommer bedst til udtryk, når de serveres rå eller marineret, da striberne forsvinder ved kogning. Snit dem i strimler eller i tynde skiver - eventuelt med et mandolinjern. Brug dem fx i

og som garniture til suppe

Bolsjebeder kan bages i ovnen sammen med andre rodfrugter. De kan også syltes, hvor farven nærmest bliver lyserød. Bolsjebeder skal opbevares i køleskab og kan holde sig i flere måneder.

Her er inspiration til opskrifter med beder, uanset farve.

Sæson

August til april.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for bolsjebede, så vi har valgt rødbede.

Kilder