Boysenbær

Boysenbær
Boysenbær, der udtales bøjsenbær, er en krydsning mellem brombær, hindbær og loganbær. Da loganbær i forvejen er en krydsning mellem brombær og hindbær, er det disse to bær, som også er grundlaget for boysenbær. I supermarkedet kan du købe Boysenbærmarmelade, men sjældent de friske bær.

Hvordan ser boysenbær ud?

Boysenbær ligner et stort brombær, men bærrets sort-rødlige farve har et rødt skær.

Hvordan smager boysenbær?

Smagen er sød og frisk med et strejf af syrlighed.

Hvor stammer boysenbær fra?

Rudolph Boysen var en californisk gartner, der eksperimenterede med bærkrydsninger i 1920’erne. Det lykkedes ham at få planterne til at bære frugter, men han brækkede ryggen og opgav sit projekt. En anden gartner, Walter Knott, havde hørt om det nye bær, og han opsøgte Boysen og fik nogle planter med hjem. Få år senere kunne han sælge friske bær fra sin gård. Han gav dem navnet: boysenbær.

Hvordan bruger man boysenbær i madlavningen?

Boysenbær kan selvfølgelig spises friske direkte fra busken. Desuden kan de anvendes på samme måde som brombær, fx topping på salater, i kager og desserter og til marmelade og saft.

Botanik

Hvis du vil dyrke boysenbær i haven, skal du plante busken et solrigt og varmt sted, fx op ad en vestvendt mur, som bliver opvarmet af eftermiddagssolen. Om vinteren er det en god ide at beskytte planten mod kulde ved at grandække den. Boysenbærbuske vokser lige som brombærbuske med lange ranker.

Hvor længe kan boysenbær holde sig?

Bærrene kan holde sig i højst et par dage i køleskabet. De kan også fryses ned.

Hvornår har boysenbær sæson?

Juni til oktober.

Næringsindhold

Fødevareinstituttet har ikke analyseret næringsindholdet i boysenbær, derfor henviser vi til data for brombær

Kilder