Brun farin

Brun farin
Brun farin er sukker blandet med rørsukkersirup. I opskrifter af ældre dato, kaldes brun farin ofte for puddersukker. Brun farin anvendes i mange kageopskrifter, men også i dressinger, ymerdrys og som sødestof i kaffedrikke.

Hvad er brun farin?

Brun farin er en blanding af almindelig hvidt sukker og mørkebrun rørsukkersirup. Siruppen gør farinen fugtig og en smule klistret. Men samtidig giver siruppen også den karakteristiske brune farve, og smagen har en krydret aroma og karamelsmag.

For år tilbage var der to produkter, lys og mørk farin, på markedet. Men lys farin produceres ikke mere. Den mørke er det produkt, som i dag hedder brun farin. Har du en opskrift, hvor der står lys farin, kan du selv lave den ved at blande 380 gram sukker med 120 gram brun farin.

Hvad er forskellen på brun farin, muscovado og sukker?

I stedet for brun farin kan du anvende muscovadosukker, som er uraffineret rørsukker. Sukkerkrystallerne i muscovado er mindre, og farven er lidt mørkere end i brun farin. Muscovado findes i både en lys udgave, der har karamelsmag, og en mørk udgave, der har lakridssmag. Muscovado er et dyrere produkt end brun farin. Brun farin indeholder lidt vand og en smule mineraler fra siruppen, men ernæringsmæssigt er det uden betydning. Den største forskel på brun farin og hvidt sukker findes i smagen, hvor brun farin har en karamelagtig, aromatisk smag til forskel fra almindelig hvidt sukker, der blot smager sødt. Forskellen på at bruge brun farin eller hvidt sukker i en kageopskrift, kan du tydelig fornemme, hvis du fx bager cookies. Med hvidt sukker i dejen bliver kagerne flade og sprøde. Men hvis du bruger brun farin, får de en tættere og lidt sejere/elastisk konsistens.

Sådan anvender du brun farin

Brun farin bruges i mange forskellige kageopskrifter, fx brune kager, brunsviger og drømmekage fra Brovst, for blot at nævne et par eksempler. Brun farin er god i dressinger, fx rævesauce til gravad laks eller prøv at tilsætte lidt farin til en marinade med citronsalt og ingefær til grillet kylling, eller i en BBQ-marinade til spareribs. En glaseret hamburgerryg skal smøres med dijonsennep og drysses med brun farin for at få en smuk overflade og en sød og stærk smag, der passer godt til fx kold kartoffelsalat. Desuden kan brun farin bruges i rugbrødsdrys og i kaffedrikke, som fx Irish coffee.

Hvorfor bliver brun farin hård?

De fleste har nok oplevet, at en halv pakke brun farin har stået i køkkenskabet og er blevet klumpet eller ligefrem stenhård. Det skyldes, at den fugtighed, som farin indeholder, tørrer ud, og sukkeret ændrer konsistens til en hård klump. Det gør ikke farinen ubrugelig, men du er nødt til at få den blødgjort, for at kunne anvende den. Læg et par skiver rå kartoffel eller æblebåde ned til farinen, og luk pakningen tæt. Lad den stå et par døgn, så skulle den gerne have suget fugtighed til sig igen. Alternativt, hvis du skal bruge farinen straks, kan du give den 20-30 sekunder i mikrobølgeovnen eller forsøge at rive eller kværne den.

Opbevar farin lufttæt i køleskab

Det er vigtigt at opbevare brun farin i en lufttæt dåse eller i en lukket plastpose, så den ikke tørrer ud og klumper. Hvis du opbevarer brun farin i køleskabet, efter at pakningen er åbnet, er der ikke så stor risiko for, at den klumper sammen og bliver hård.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i brun farin hos Fødevareinstituttet