Filodej

Filodej
Filodej er mel og vand, som er æltet sammen til en dej, der rulles tyndt ud og pensles med olie imellem lagene, hvorefter den igen rulles tyndt ud. Derved opnås en særlig tekstur med sprøde flager, når dejen er bagt. Filodej anvendes til at pakke rundt om forskelligt fyld af stegte grøntsager, fisk eller hakket kød, fx samosa, som derefter frituresteges eller bages i ovnen, så overfladen bliver sprød og brun og deler sig i flager, når du skærer eller bider i den. Du kan også anvende filodej til tærter, snacks og søde desserter, som fx baklava.

Hvad er filodej?

Filo er en meget tyndt udrullet dej, fremstillet af hvedemel, vand og lidt olie. Der er ikke noget hævemiddel i dejen. Den stammer fra Grækenland, og oprindeligt blev der tilsat lidt raki eller hvidvinseddike til dejen. Navnet filo kommer af det græske ord, phyllo, der betyder blad. Du kan købe filodej, klar til brug, enten som frostvare eller som kølevare i de fleste større supermarkeder og i asiatiske specialbutikker. Dejen er enten i tyndt udrullede plader eller i en rund rulle med bagepapir imellem dejpladerne.

Lav din egen filodej

Du skal bruge 200 g hvedemel, 2 dl koldt vand, en knivspids salt og 2 spsk olivenolie.

Bland mel og salt i en skål og tilsæt vand lidt efter lidt, mens du ælter dejen, til den er glat og elastisk. Lad dejen hvile tildækket i en halv time. Lav små boller af dejen. Hver bolle udrulles til en stor cirkel. Pensl overfladen med olie og fold den sammen til en halvcirkel, pensl igen overfladen og fold til en kvart cirkel. Opbevar dejen under et fugtigt viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud. Dejen er så klar til endnu en udrulning og brug til indpakning af maden.

Sådan bruger du filodej

Når du har åbnet en pakke filodej, er det vigtigt at sørge for, at dejen ikke tørrer ud og bliver porøs. Derfor anbefales det at bruge et hårdt opvredet viskestykke til at lægge over dejpladerne, indtil de bruges. Rul filodejen ud på et meldrysset bord. Dejen går nemt i stykker, så vær forsigtig og omhyggelig med at få den rullet ensartet og tyndt ud. Kom fyld på, og rul eller pak sammen omkring fyldet.

Hent mere inspiration til brug af filodej i vores opskrifter.

Kan filodej fryses?

Filodej skal opbevares i køleskab eller fryser. I køleskabet kan dejen holde sig i 14 dage. I fryseren kan den ligge i 10-12 måneder.

Næringsindhold

Filodej er et fedtfattigt alternativ til butterdej. Filodej indeholder ca. 6 gram fedt pr. 100 gram, mens butterdej indeholder 39 gram fedt pr. 100 gram.