Kakao

Kakao
Kakao er basisråvaren for chokolade. Kakao kommer fra kakaotræet Theobroma cacao - hvor theo kommer af ordet theos, der betyder gud og broma føde - dvs. gudernes føde. Kakaobønner er frø, der ligger i 15-25 cm aflange rød-gule frugter, som vokser ud af kakaotræets bark. Kakaofrøene bliver malet til enten en tyktflydende chokolademasse, der tilsættes sukker og vanilje, eller man presser kakaosmørret af frøene og laver kakaopulver med ca. 20% fedt.

Oprindelse

Kakaotræet stammer fra Sydamerika og vokser i regnskove, hvor der er skygge, høj temperatur og høj luftfugtighed.

Kakaotræet blev opdaget af Maya-indianerne i Amazonas, som begyndte at dyrke det for godt 2600 år siden. Kakaobønner blev brugt som betalingsmiddel i Centralamerika omkring år 1000 og et par århundreder frem.

Indianerne (aztekerne) i Mexico er måske dem, der har opfundet den søde kakaodrik, idet de drak en form for kakao "chokolatl" smagt til med vanilje.

Den spanske opdagelsesrejsende og erobrer af Mexico, Hernando Cortez, tog kakaobønnerne med til Europa i 1528. Siden fandt spanierne på at tilsætte sukker til "chokoatl", og chokoladen var skabt. Kakao blev en populær drik bla. i Firenze. Kakao kom til Danmark i 1600-tallet som en meget dyr luksusvare. Kakao blandet med vand og sukker blev regnet som en sund drik. I 1800-tallet fandt man ud af at presse fedtet af kakaobønnerne - for at producere kakaosmør og kakaopulver.

Anvendelse

Kakaobønner er frø, der ligger i 15-25 cm aflange rød-gule frugter, som vokser ud af kakaotræets bark. Når frugten er moden, lægges den til gæring i ca. en uge, og i løbet af den proces skifter frøene farve og bliver brune. Efter gæring bliver kakaofrøene tørret, for til sidst at blive ristet, så frøskallen kan fjernes og aromastofferne intensiveret.

Kakaofrøene bliver malet til enten en tyktflydende chokolademasse, der tilsættes sukker og vanilje, eller man presser kakaosmørret af frøene og laver kakaopulver med ca. 20% fedt.

Næringsindhold

Kakaofrø indeholder de stimulerende stoffer koffein og theobromin, og frøene kan inddeles i 2 sorter samt varianter heraf.

Kilder

  • Karolines Køkken