Mørdej er en type dej, der ofte bruges til at lave tærter, kager eller småkager. Den er kendt for sin smuldrende og sprøde konsistens. Mørdej består typisk af mel og smør - som tilsættes lidt salt eller sukker alt efter, hvad den skal bruges til. Det kolde smør skal smuldres i melet med fingrene (eller i en foodprocessor) - og man bør undgå at smørret bliver varm mens den smuldres. De traditionelle kager og småkager er bagt på hvedemel - men man kan udskifte noget af det fine hvedemel med grovere meltyper, hvis man ønsker en lidt mere rustik tærtebund til fx en madtærte.
Nej, det kan man ikke - dejen bliver ikke så sprød og smuldrende som er kendetegnende for en mørdej, som når man anvender smør.
Hvis du kun lige samler mørdejen let kan du trykke den direkte ud i springformen/tærteformen, så kan du helt undlade at rulle den ud.
Nogle gange bliver du nødt til at rulle mørdejen ud - og det gøres nemmest mellem 2 stykker bagepapir eller mellem to stykker plastic (fx opklippede plasticposer beregnet til madvarer). Når du har rullet mørdejen ud kan du (evt. ved hjælp af kagerullen) lægge den over formen, trykke den let ned - og lade kagerullen køre hen over kanten, så det resterende dej trykkes af.