Kan man drikke for meget mælk?

Kan man drikke for meget mælk?

Ifølge Fødevarestyrelsen kan man drikke eller spise mellem en kvart og en halv liter mager mælk eller mælkeprodukter dagligt, som en del af en sund og varieret kost.

Mælk og mælkebaserede produkter er en del af mange menneskers kost og indeholder en unik pakke af vigtige næringsstoffer: Calcium (Kalk), protein, vitamin B2, vitamin B12, fosfor, kalium og jod. Protein, calcium og fosfor gør blandt andet, at vores knogler vedligeholdes, mens protein og kalium bidrager til at vedligeholde musklerne. Kalium bidrager desuden til vedligeholdelse af et normalt blodtryk, vitamin B2 og B12 reducerer træthed. Endvidere bidrager vitamin B12 til et normalt immunforsvar.

maelk_er_en_natulig_kilde_til_naeringsstoffer.png

Men intet er sundt eller usundt i sig selv, og et stort forbrug af én fødevare må ikke føre til underforbrug af andre. Det gælder for alle fødevarer, såvel gulerødder som mælk.

Spørgsmålet er altså ikke så meget, om man kan drikke for meget mælk, men om mælkeindtaget sker på bekostning af andre fødevarer. Trods mælkens indhold af næringsstoffer kan den ikke stå alene. Vi har for eksempel også brug for jern, kostfibre og C-vitamin fra andre fødevarer.

Se de officielle kostråd her.

Kend dine egne kostbehov

Der er dog forskel på både mælk og mennesker. Nogle mælketyper indeholder flere kalorier end andre. Sødmælk har for eksempel et fedtindhold på 3,5 procent, mens skummetmælk kun indeholder 0,1 procent fedt.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det bedst at indtage magre mejeriprodukter. Hvis du godt kan lide fx sødmælk eller fede oste, og har en god balance i hvor meget fedt, du ellers spiser, kan der sagtens blive plads til federe mejeriprodukter. Så længe du også er opmærksom på, at kalorieindholdet er højere i denne type mejeriprodukter.

Nogle mennesker kan med fordel drikke ¼ til ½ liter mælk om dagen – eller den samme mængde yoghurt – mens andre kan undvære, så længe de sørger for at få calcium, protein, vitamin B2, vitamin B12, jod, fosfor og kalium fra andre fødevarer. For langt de fleste er mælken en nem og velsmagende måde at få en del af det daglige behov for disse næringsstoffer dækket.